Liviu Vlașin: Zalăul poate deveni un punct de referință în transformarea digitală a economiei regionale

Antreprenorul Liviu Vlașin, CEO al Netrom Comunicații, este fondatorul primului hub IT din Zalău. Acesta urmează să fie operaționalizat în următoarele luni, în parteneriat cu autoritățile locale și cu clusterul Cluj IT. Acest hub IT va avea rolul de a sprijini transformarea digitală a economiei, transferul tehnologic dinspre mediul academic spre cel public și spre cel antreprenorial, precum și atragerea de bani europeni pentru realizarea unor proiecte care pun accentul pe economie digitală, rezilientă și verde. În acest context, i-am solicitat un interviu pe această temă.

Reporter: Domnule Vlașin, ce reprezintă noul hub IT din Zalău?
Liviu Vlașin: Un hub IT este un element care aduce împreună trei piloni esențiali în comunitate: universitățile, mediul privat și instituțiile publice, care vor să colaboreze pentru a sprijini fenomene precum transformarea digitală, transferul tehnologic, inovarea sau o economie verde. Desigur, aceste lucruri pot să sune foarte pretențios, însă, în realitate, sunt procese care se întâmplă sub ochii noștri, fie că dorim sau nu să facem parte din acestea. Este de dorit să ne asumăm această transformare și să încercăm să profităm de ea pentru a reduce decalajele față de țările din Europa Occidentală. Putem să facem acest lucru și îl vom face.

Reporter: Ce înseamnă, concret, transformarea digitală?
Liviu Vlașin: Transformarea digitală înseamnă mai mult decât crearea unei rețele de calculatoare și a unei adrese de email, pe care oamenii să trimită documentele scanate. Transformarea digitală presupune dezvoltarea și implementarea de aplicații care să colecteze, integreze și să interpreteze datele despre care vorbim, pentru ca decidenții să aibă în permanență la dispoziție toate elementele relevante din afacerea lor pentru a putea lua cele mai bune decizii. Există aplicații care integrează, de exemplu, algoritmi de Inteligență Artificială. De exemplu, aplicațiile care ne ajută să conducem prin oraș și care ne indică traseul optim în funcție de aglomerație, de starea străzilor, de sensuri unice și așa mai departe.

Reporter: De ce ați ales Zalăul?
Liviu Vlașin: Zalăul este un oraș bine administrat, în plină dezvoltare. Potrivit statisticilor oficiale, județul Sălaj se află în prezent pe locul 3 în România în clasamentul județelor cu cea mai rapidă creștere economică. Acest context contribuie și la creșterea cererii pentru soluții IT. Practic, trebuie să ieșim din paradigma în care producem software ieftin pentru export, în regim outsourcing, și să dezvoltăm software cu valoare adăugată mare, produse proprii, protejate de drepturi de autor. Acest software trebuie să fie livrat pe piața internă și noi avem datoria de a crește această piață, pentru a oferi un plus de competitivitate firmelor românești. În Zalău, există această nevoie, atât pentru marile companii, cât și pentru antreprenorii de nivel mediu și mic, dar care sunt deschiși spre inovare.

Reporter: Care este valoarea adăugată pe care o poate aduce clusterul Cluj IT?
Liviu Vlașin: Clusterul Cluj IT a primit din partea Comisiei Europene eticheta de aur. Este cea mai înaltă atestare pe care o poate primi un astfel de cluster. Să ne uităm pe cifre. Din clusterul Cluj IT fac parte mai mult de 70 de firme, cu peste 6.000 de angajați. Tot din acest cluster fac parte 17 universități și institute de cercetare, cu peste 85.000 de studenți. Clusterul reunește și 13 instituții publice și organizații-catalizator, precum Agenția de Dezvoltare Regional Nord-Vest. Așadar, vorbim de o importanță extraordinară, atât din punctul de vedere al calității, cât și din cel al cantității. Noi suntem mândri de faptul că facem parte din acest cluster.

Reporter: Cum au reacționat autoritățile locale?
Liviu Vlașin: Considerăm că dezvoltarea de care are parte Zalăul în ultimii ani nu ar fi fost posibilă fără o administrație locală performantă. Proiectul nostru a fost primit cu toată deschiderea. Vreau să îi mulțumesc în special domnului primar Ionel Ciunt pentru înțelegerea profundă a impactului pozitiv pe care l-ar putea crea proiectul nostru și disponibilitatea de a facilita interacțiuni oficiale cu persoanele relevante din cadrul primăriei pentru implementarea acestui proiect. Ne propunem ca hub-ul IT din Zalău să fie parte a comunității și să servească comunitatea. Avem convingerea că poate contribui la o administrație locală și mai eficientă, la creșterea profitabilității companiilor din Zalău și crearea de locuri de muncă mai bine plătite.

Related posts

Leave a Comment